Menang

Bismillahirrahmanirrahim.

Setahun belajar Anatomy dan Physio, diuji dalam masa 3+3+3+3 jam je.

Setahun berjuang, berakhir dengan ‘kemenangan’, InsyaAllah.

Ayat favourite sepanjang minggu exam:

” Sesungguhnya kami telah memberikan kepadamu kemenangan yang nyata. Supaya Allah memberi ampunan kepadamu terhadap dosamu yang lalu dan yang akan datang serta menyempurnakan nikmat-Nya atasmu dan memimpinmu kepada jalan yang lurus. Dan supaya Allah menolongmu dengan pertolongan yang banyak. Dialah yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka yang bertambah disamping keimanan mereka (yang telah ada). Dan kepunyaan Allah-lah tentera langit dan bumi. Dan adalah Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana.”

[Al-Fath (Kemenangan) : 1-4]

Portion setahun nak kena khatam memang banyak tahap tak ingat lah kan. Study sorang-sorang pulak tuh takde study group ke apa kan. Siap dapat package examination syndrome: anxiety disorder, sleep disturbance, insomnia, palpitation, segala. Belajar Ascending Tract teringat Descending Tract, belajar Thyroid Hormone teringat kat sepupu die Parat Hormone.

haha. dulu ya, tapi this time alhamdulillah lebih fokus, supaya takdela ‘yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran’. tak sempat habis baca semua pun. serious tak sempat.

Dan supaya Allah menolongmu dengan pertolongan yang banyak.

Dan supaya Allah menolongmu dengan pertolongan yang banyak.

Dan supaya Allah menolongmu dengan pertolongan yang banyak.

alhamdulillah, tsumma alhamdulillah, banyak sangat pertolongan yang Allah bagi. Yang tak disangka2. terharuu sangat.. sebab tu paste kan Letter to the Lord in the previous entry, touched sangat. sobs. and zikir ‘Allah’ by Syamil sangat soothing dan menenangkan jiwa on the way ke exam hall. =’)

ketenangan jiwa itu penting!! ^o^

dan tawakal itu indah sekali.

tahajud itu.. meneguhkan jiwa, mengukuhkan kepercayaan saat hilang keyakinan.

doa itu.. menguatkan yang lemah, memberikan harapan kepada jiwa yang kehampaan.

zikirullah itu.. menenangkan hati, mententeramkan kalbu..

kata hati: Cukuplah, Allah bagiku..

___________________________________________________________

ini; perkara pertama yang nampak bila bangun tidur, lokasi terakhir sebelum masuk tidur. meja study. heh.

doctor

dont quit

i’ll look at this at the edge of breaking down. πŸ™‚

cycle

dinding bilik dah jadi camnie dah.. πŸ˜›

mbbs

gambar ayah termasuk..hehe, ade gambar ibu jugak tepi tu. πŸ™‚

p/s: credit to zyra for the capturing and editting. CANON EOS 1000D tuuu. ;p

p/p/s: 1st case of H1N1 was reported in Bangalore, sneezing and coughing tutup mulut ya everyone!! tadi kat exam hall sape tah bersin, kene jerit “close your mouth!” 135 seap kene pakai mask mase jawab exam sebab flu.. huhu.. Mask dah sold out, could niqab be an option?

*Sebelum menadah dan meminta daripada Tuhanmu, tunaikanlah hak Tuhanmu dulu.
Perintah wajib Allah kita taknak tunaikan, tapi kita masih buat muka tembok, meminta-minta dari Dia. Macam-macam pula tu.* tak malu betul kan kita nie?


5 thoughts on “Menang

  1. atiqah khuzaini says:

    huhu, membaca gaya penceritaan awak ni, buat kita banyak kali baca ayat alfath tu.
    nak resap jugak smgt =’). mmg sgt motivating, thanx mira.

    bab tak malu tu, sngatlah betul tak terkiranya. hu

  2. amirahsaryatiamin says:

    subhanallah, tiqah..

    Allah jelah tau ape yang kite face mase 2nd IA haritu.. huhu..

    dan skrg, Allah bg pertolongan, gantikan dgn yang lebih baik..terhru sgt tiqah..Allah baik sgt. sbb kite mmg lgsg tak smpt hbs bace, usaha termampu je, tup2, pe yg dibaca tu keluar.. alhamdulillah. alhamdulillah..

    kadang2 tuhan trk nikmat kta skarang sbb tuhan nk bg nikmat yg lebih pada masa akan dtg,,, and it was proven.. πŸ™‚

    • amirahsaryatiamin says:

      ..alhamdulillah, I share because I care..and this blog was built for sharing.. πŸ™‚

      having faith in Allah is the sweetest thing felt in the heart.. <3..

      all the best to you too, najwa.. πŸ˜‰

  3. laila says:

    waaaahhhhh..kagum r tgk bilik awk..sy amik medic gop tp bilik kosong je..xde ape2 kt dinding xcept jadual klas..mesti rajin op..huhu..doa2kan sy mg jd rajin mcm awk gak..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s