More, more!

Bismillah, a short note for motivation:

Kelas clinical OBG pagi tadi; I got the chance to see a woman suffering from uterine prolapse. And it was of the third degree prolapse.

What is prolapse? It is a protrusion of  vaginal wall and/or uterus at the vaginal orifice. Oklah, bahasa mudah, rahim (uterus) ‘terkeluar’ melalui ari-ari. Third degree tu kira severe lah.

Tiba2, mind meng’co-relate’; prolapse dan exam. Ada kaitan ke?

Maka rasa sakit akan melahirkan anak memaksa ia (bersandar) pada pangkal pohon kurma, dia berkata: “Aduhai, alangkah baiknya aku mati sebelum ini, dan aku menjadi barang yang tidak berarti, lagi dilupakan.”

Maka Jibril menyerunya dari tempat yang rendah: “Janganlah kamu bersedih hati, sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan anak sungai di bawahmu.

Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, niscaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu

[ Maryam : 23 – 25 ]

Logiknya, wanita yang akan melahirkan dan after melahirkan; keadaan mereka tersangat lemah, dan kalau wanita yang soon after delivery tu terus buat strenous work, boleh menjadi punca kepada berlakunya prolapse, sebab pelvic floor muscles tak dapat rest secukupnya.

Bagaimana mungkin menggoncangkan pokok kurma (macam pokok kelapa sawit tu) sampai gugur buah2nya? Tak larat kot!

Well, memetik tafsiran hadis by Muhammad Qutb; “Kamu tidak dipertanggungjawabkan dengan hasil sesuatu usaha, tetapi kamu hanyalah disuruh berusaha. Curahkan segala usahamu dan jangan fikirkan hasilnya.

Kamu bukan orang yang berkuasa kepada qada’ dan qadar. Kamu tidak mempunyai ilmu terhadap perkara ghaib; bukan dalam keupayaan kamu!”

Analogynya, menggoncangkan pokok by seorang wanita yang dalam keadaan yang sangat lemah = simbolik kepada usaha. Yang menjatuhkan buah-buah kurma itu adalah Allah!

Berusahalah! Dan serahkan kesudahan usaha kamu kepada-Nya dengan penuh ketenangan, dan mengharapkan kepadaNya.

More of effort, more! more!


“O my Lord, make things easier for me, do not make things difficult for me”

6 thoughts on “More, more!

  1. Salam mira sayang.
    Subhanallah. Tak terkearah itu pun fikiran Anem sebelum ni.
    Indah je. Thanks for typing and sharing, dear. -Again and Always! 😀

  2. bubbly177 says:

    😀 cute analogy..well, sme bende kna usaha tau..melahirkan is one thing..even to bf is one thing..milk is there, but u have to either bf bb directly atau expressed it ..n even before that, kna massage the area supaya ducts release the flow utk ade let down..subhanallah, jd..caiyok2…sme bende kna usaha, nothing comes easy, my dear!

    lotsa luv-

    • amirahsaryati says:

      mashaAllah! sonoknya dapat komen dpd ummu yusuf nie~ hehe.
      inshaAllah, struggling for survival gak nie.. hehe.. doakan ya!
      mahu jumpa both mommy n bb! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s