Memorious Moments

bismillah.

.. just nak cakap yang penyertaan saya dalam peraduan klik: Sensei No Tsuki – Memorious Moments menang tempat pertama kat iLuvislam. Alhamdulillah. terharu seh, sebab bukan sikit user yang join peraduan tu. tup2 krew yang menang. oops. ngeheh. 😀

So nak copy paste la kat sini apa yang saya kirimkan untuk penyertaan itu.

(gambar 4 tahun lalu nie. so not like me today dah. heh)

Assalamualaikum.

Gambar ini merupakan gambar saya dan Ayah.

Gambar ini diambil semasa Majlis Konvokesyen Ayah di Universiti Sains Malaysia (USM) P.Pinang.. Masa ni ayah habis buat PhD. dan saya pula baru habis foundation year dan sedang menunggu untuk melanjutkan pelajaran ke India dalam jurusan perubatan..

Ayah anak sulung dalam keluarga, dan cuma merupakan anak kampung, tokwan cuma pencen askar dan kemudian buat kerja-kerja kampung.. tapi ayah tak jadikan alasan keluarga susah untuk tidak maju dalam akademiknya. Ayah pernah cerita, tokwan tak pandai bahasa Inggeris, tapi setiap minggu kalau tokwan pergi ke pekan, ayah akan kirim surat khabar bahasa Inggeris; mungkin New straits Time atau Malay mail masa tu.. ayah baca, dan ayah tengok kamus untuk setiap perkataaan yang ayah tak faham.. gigihnya ayah menuntut ilmu.. Sekarang ayah mahir bahasa inggeris, atas usahanya dulu..

Ayah cakap, masa kecik2 dulu di kampung tiada bekalan elektrik, ayah belajar malam2 pakai pelita je, orang panggil ‘pelita ayam’.. Pernah ayah tersengguk masa belajar, dahi ayah melecur sikit sebab tersengguk kena pelita tu, masih ada kesan di dahi ayah.. tapi ayah terus bersemangat untuk belajar bersungguh-sungguh..

Dalam kampung kami, ayah merupakan orang pertama yang dapat sambung belajar ke universiti.. kemudian ayah juga anak kampung pertama yang memiliki kereta sendiri.. kejayaan ayah menjadi kebanggaan penduduk kampung kami, sehinggakan ada beberapa orang penduduk kampung menamakan anak mereka yang baru lahir dengan nama ayah.. 🙂

Masa ayah sambung buat Master, dalam pada masa yang sama masih bekerja.. ayah kena tukar tempat kerja ke Kuala Lumpur.. sedangkan kami sekeluarga masih di Perak, dan ayah perlu jumpa pensyarah setiap minggu di USM P. Pinang.. Setiap minggu ayah akan berulang-alik daripada Kuala Lumpur ke Perak, kemudian ke P.Pinang..

Tamat Master, ayah ditukar ke Kajang.. masih jauh daripada kami sekeluarga.. Ayah masih juga berulang-alik Kajang-Perak, walaupun terpaksa menjadi husband dan father-away..

Begitu banyak sekali pengorbanan ayah, untuk kehidupannya dan kehidupan orang lain..

Kemudian ayah sambung PhD, dan masih bekerja.. ayah sibuk, saya tahu ayah kadang-kala tertekan.. tapi ayah tak pernah abai tanggungjawab pada kami sekeluarga.. ayah masih ambil kisah tentang pelajaran kami adik-beradik… walaupun jauh dan jarang berjumpa, kami selalu berhubung.. Ayah selalu kirim kata-kata semangat melalui SMS pada saya setiap kali rasaa down dalam studies..

Ayah kata;

Dalam setiap kejayaan yg dicari, ada pengorbanan yg perlu diisi. Remember: No pain, no gain.

Takde jalan mudah dalam pelajaran. Belajar sikit2 tapi constant. Fokus pada subjek yg dipelajari. Buat nota yang sistematik. Always discuss with friends & lecturers portion mana yang tak faham. Clear up ur mind from unnecessary things. InsyaAllah Mira can do it !!

Bagi saya, ayah adalah hero pertama.. ayah merupakan idola dan inspirasi saya, daripada dulu lagi.. Secara jujurnya saya mengaku bahawa setiap kekuatan yang saya miliki untuk menempuhi semua dugaan dan cabaran dalam study selama ini adalah daripada Ayah..

Gambar saya dan ayah ini saya letakkan di meja study, sebagai pemangkin semangat saya.. Kalau ayah boleh, saya juga boleh? Saya kan anak ayah yang baik? 🙂

Bila ayah peluk saya masa dalam gambar nie, saya tahu masa tu ayah gembira sebab segala penat lelahnya daripada zaman sekolah dulu lagi, sudahpun berbaloi dengan kejayaannya memiliki PhD tu, orang kampung kami kata PhD tu ‘pelajaran habis dah’.. Dan melalui sentuhan itu juga saya rasa ayah menyalurkan semangat buat saya agar terus bertabah dan kuat untuk terus berjuang dalam medan ilmu ini..

Untuk ayah;

Sometimes I know the words to say,

Give thanks for all you’ve done,

But then they fly up and away,

As quickly as they come.

How could I possibly thank you enough,

The one who makes me whole,

The one whom I owe my life,

The forming of my soul.

The one who makes such sacrifices,

To always put me first,

Who lets me test my broken wings,

In spite of how it hurts.

Who paints the world a rainbow,

When it’s filled with broken dreams,

Who explains it all so clearly,

When nothing’s what it seems.

Are there really any words for this?

I find this question tough…

Anything I want to say,

Just doesn’t seem enough.

What way is there to thank you,

For ten thousand little things you’ve done,

For oh-so-many years.

For changing with me as I changed,

Accepting all my flaws,

Not loving ’cause you had to,

But loving “just because”.

For never giving up on me,

When your wits had reached their end,

For always being proud of me,

For always being there for me.

And so I come to realize,

The only way to say,

The only thank you that’s enough,

Is clear then just one way.

Look at me before you,

See what I’ve become,

Do you see yourself in me?

The job that you’ve done?

All your hopes and all your dreams,

The strength that no one sees,

A transfer over many years,

Your best was passed to me.

Thank you for the gifts you give,

For everything you do, but thank you, ayah, most of all,

For making dreams come true.

I thank Allah that you’re mine..


Ayah,

Mira doakan yang terbaik untuk ayah, semoga ayah di sana nanti dibangkitkan sebagai ayah yang telah berjaya menjadi ayah yang cemerlang dalam mendidik kami adik beradik, dan sebagai suami yang terbaik untuk ibu.

Mira doakan setiap saat, segala pengorbanan ayah untuk kita sekeluarga dibalas dengan kasih sayang-Nya yang tidak terjangkau pun di fikiran kita.

Semoga kehidupan ayah sentiasa di bawah petunjuk dan redha-Nya.

Mira sayang ayah. Moga Ayah disayang Allah selalu.

Tulus daripada anakmu,
Amirah Saryati Muhammad Amin,
Bangalore, India.


“…..saling berpesan untuk bersabar, dan saling berpesan untuk

berkasih sayang.”  [90:17]

Advertisements

Am A DR!

Bismillah.

Actually tengah tunggu nak YM ngan seorang DR nie. Beliau keluar sebentar; Idle mode. kalau ada rezeki dapatla sembang ngan beliau malam ni as we are both busy superwomen. 😀

Masa evening with sisters dulu tu Kak Syaf cakap,  masa dia belajar kat OZ, buku2 dia semua dia tules besar2 “DR” Norsyarifah.

DR tu stands for ‘Da’ie Rabbani’. Tulis besar2 kat buku. Supaya sedar diri.

DR = Doktor = Da’ie Rabbani. Pergh, banyak kerja tu. Ingat boleh berangan dan main2? =.=’

Kadang-kadang ter’senget‘ gak. Seriously. Bengong2 je wase~ bukan sehari dua plak tu. Aih.

ahad haritu actually kitorang ada Talk pasal Shahadatul Haq kat sini, disampaikan oleh senior jela, (i mean bukan jemputan daripada Malaysia, ustaz2 ke .)  entahlah, Ustaz hasrizal dan Ustaz asri ada je plan nak datang ke sini, tapi mesti ada masalah Visa, and perlu batalkan lawatan mereka ke sini. padahal kalau nak diikutkan India nie negara Komanwel. tapi perlu jugak Visa. tak paham, dan  malas komen. *rolling eyes*

pasal shahadatul haq (ni first time didedahkan pasal talk nie walaupun pernah dengar2 term nie before), ter’dush’ masa sampai di paragraph nie dalam text Imam abul al-a’la al-Maududiyy tu;

Semua ini menjelaskan apa yang saya nyatakan tadi bahawa syahadah yang Allah
perintahkan ini sebenarnya bertujuan mematahkan segala hujah manusia yang
bakal digunakan di hadapan Allah kelak. Agar tiada ruang lagi untuk manusia
membuat alasan selepas mereka menerima seruan para nabi. Tiada alasan untuk
mereka berkata: Kami tidak pernah diberitahu tentang perkara ini. Jadi tidak ada
sebab untuk kami dihukum kerana melakukan apa yang kami tidak tahu mana
yang baik dan mana yang tidak, mana yang elok mana yang buruk.
jika para nabi ini tidak menjalankan tugas mereka, maka
merekalah yang akan dihukum oleh Allah kerana kesesatan dan kejahatan
manusia. Dengan kata lain, para rasul terpaksa berhadapan dengan dua pilihan.
Sama ada mereka melaksanakan segala kewajipan syahadah ini dengan cara yang
terbaik dan memastikan hujah Allah mengatasi hujah manusia. Atau kecuaian
mereka akan dijadikan alasan oleh manusia di hadapan Allah kelak bahawa
mereka tidak menyampaikan kalimah hak yang telah diamanahkan kepada
mereka dan mereka tidak memimpin manusia sebangsa mereka menuju jalan
hidup yang sebenar yang telah dinyatakan oleh kitab-kitab yang diturunkan
kepada mereka.

 

 

Ini copy sket daripada ‘pakcik’ Husni, MAJLIS SYURA MUSLIMUN UK & EIRE.

Matlamat Da’wah adalah terlalu besar untuk dicapai dengan satu usaha yang sambil lewa. Tugas da’wah memerlukan satu usaha yang serius dan tersusun rapi. Malangnya para penda’wah masih ketinggalan dalam kemahiran pengurusan da’wah yang baik. Da’wah memerlukan kesungguhan dan Istiqamah. Matlamat da’wah tidak akan tercapai jika usaha ini dianggap satu hobi masa lapang, satu sesi berfikir tentang masalah da’wah seminggu sekali; atau hanya satu usaha pada ketika mata telah mengantuk.

… dan kau, di mana?