A Meaningless Life

So many people walk around with a meaningless life. They seem half-asleep, even when they’re busy doing things they think are important. This is because they’re chasing the wrong things. The way you get meaning into your life is to devote yourself to your community around you, and devote yourself to creating something that gives you purpose and meaning.

I knew he was right.

page 43, Tuesdays with Morrie, Mitch Albom

——–

“Agak-agak awak lah kan, dalam dunia sekarang ni, apakah kemungkaran terbesar seseorang manusia tu,” tanya Ustaz Femes di suatu konferens riang, sebagai mukadimah pengisiannya.

Riuh rendah perbincangan. Ada yang kata couple, minum arak, clubbing, pergaulan bebas, berzina, buang anak, hisap dadah, merompak, membunuh, dan seterusnya.

“Mungkin betul, tapi itu cuma cabang-cabang kemungkaran. Kemungkaran utama ialah; bila seseorang tu tak tahu tujuan hidupnya”

Oh (?)

Bila tujuan kenapa Allah ciptakan kita tidak difahami, itulah punca ‘a meaningless life‘ (baca: hidup yang tak bermakna). Bila life mula rasa meaningless, mulalah buat macam-macam untuk konon-kononnya mengisi hidup yang semakin dirasakan bosan dan hambar. Lantas berlakulah cabang-cabang kemungkaran yang telah dinyatakan.

Adakalanya hari-hari yang berlalu sekadar dipenuhi rutin harian yang berulang, berulang, berulang, dan berulang… sampai… mati menghadap Tuhan. Erk?

Video ini.

Progressing

Alhamdulillah ‘ala kulli haal, semalam 2nd appointment dengan doktor selepas 9minggu pasca pembedahan.. Buat X-ray untuk assess current bone condition, doktor tersenyum lebar, “I am happy and satisfied with your progress up to this 9th week”

Sekarang dah boleh jalan- jalan tanpa tongkat dan wheelchair dalam rumah, tapi bila di luar masih guna satu crutch je (before, it was a pair of crutches) sebab kestabilan masa berdiri tu masih kurang.

Setelah sebulan cuma duduk atas kerusi roda dan pergerakan yang limited, progression ini sangat-sangat menggembirakan. Alhamdulillah. Sepatutnya by 6weeks dah boleh dibenarkan berjalan dan buat fisioterapi, tapi disebabkan pembedahan untuk kaki kiri yang lalu agak kompleks dan rumit, so the healing process is longer than usual too.

Bersabar, bersabar. Hehe. No wonder lah there is a saying “Patience is how you behave while waiting“. So, it is about attitude. Bagaimana kita bersikap dalam menjalani takdir Tuhan. Jujur mengaku, saya memang tersangat kurang sabar dalam menunggu. Tak suka sangat tunggu apa-apa pun. Huhu. Rupa-rupanya itu salah satu tarbiyah yang Allah nak bagi kali ni. Fuh dah sembilan minggu immobile kat rumah, bulatan gembira pun kat rumah je, sapa yang tahan beb berlegar-legar dalam rumah terkurung tak melihat dunia.. ok, over. -_-‘ Tapi sekarang dah boleh jalan-jalan kat Jusco teman ibu shopping, pergi MPH beli buku guna baucar 1 Malaysia tu, dah boleh join usrah kat kedai makan (hehe), dah boleh dating ngan akhawat kat restoran.. Alhamdulillah.

Agak segan sebenarnya walking in the public area pakai tongkat, itu ternyata merudumkan confidence level.. huhuhu. Tapi haritu, masa jalan beriringan dengan ibu beserta bisikan-bisikan tak best dalam hati sebab kena pakai tongkat jalan-jalan kat mall, tiba-tiba ada sorang gadis cina lalu kat sebelah saya, yes betul- betul sebelah saya. Dan dia pun pakai a pair of crutches juga, dengan hanya satu kaki! Subhanallah wa astaghfirullah, tazkirah direct daripada Allah.. Jangan nak bersungut merungut apa pun. *Baikkk! Isbir, Isbir!* So siapa-siapa yang duduk around Melaka nak dating sembang-sembang, sharing-sharing, keluar-keluar (akhawat only), jomla..  Fahamilah perasaan duduk sorang-sorang kat rumah 5 days a week every 7am to 4pm. huhu.

A Life

“Sampai bila saya nak tengok je Al-quran ni tanpa boleh baca, pakcik?”

“ilmu AlQuran ni bukan sekadar membaca je. Tapi ia harus diamalkan dan dihayati apa yang terkandung tersurat dan tersirat”

“Allah dah turun kan bala untuk kita sedar… kamu tidak, tuntut sana tuntut sini”

“Ya Allah… mcmana nak sembahyang?”

“oh, dah tua ganyut dah nak mati esok, baru nak cari agama lah ye? kalau kamu mati, apa kamu nak jawab dgn Allah?”

“Allah sentiasa menerima Taubat orang yang benar2 inginkan kebaikan.. perlahan-perlahan, insyaAllah akan sampai waktunya”

“Terima kasih ajar saya pasal Islam. Yelah, Islam tu sendiri sebuah kehidupan. Saya rasa tenang sekarang”

Ni antara petikan-petikan drama yang saya tonton semalam; drama sempena Maulidur Rasul. Bukanlah ingat setiap dialog tu, tapi sebab sambil tengok sambil tweet. Hehe. Bagi saya, mendalam mesej yang ingin disampaikan.

Ada harga yang perlu dibayar untuk sebuah hidayah.
Ada usaha yang perlu tercurah.
Ada langkah yang perlu diturutkan untuk berubah.
Ada bekalan yang perlu dikutip sepanjang jalan untuk kekal istiqamah.

Siapa yang tak sempat tengok semalam, boleh klik link ni : Runtuhnya Sebuah Dosa

Bestnya perasaan saat mula-mula disapa Allah untuk kembali pada Dia!

Wahai orang-orang beriman! Penuhilah seruan Allah dan Rasul, apabila dia menyeru kepada sesuatu yang memberi kehidupan kepadamu” (Al-Anfaal : 24)

Watak Manissa mungkin sebuah watak yang pada awalnya tidak menyahut seruan tu.

Shahdan watak yang menyesal sebab tak pernah sahut seruan tersebut sepanjang hayatnya.

Can’t deny, TV boleh jadi satu medium yang baik untuk mendekati masyarakat since zaman sekarang ni semua orang teramat mencintai hiburan.