A Life

“Sampai bila saya nak tengok je Al-quran ni tanpa boleh baca, pakcik?”

“ilmu AlQuran ni bukan sekadar membaca je. Tapi ia harus diamalkan dan dihayati apa yang terkandung tersurat dan tersirat”

“Allah dah turun kan bala untuk kita sedar… kamu tidak, tuntut sana tuntut sini”

“Ya Allah… mcmana nak sembahyang?”

“oh, dah tua ganyut dah nak mati esok, baru nak cari agama lah ye? kalau kamu mati, apa kamu nak jawab dgn Allah?”

“Allah sentiasa menerima Taubat orang yang benar2 inginkan kebaikan.. perlahan-perlahan, insyaAllah akan sampai waktunya”

“Terima kasih ajar saya pasal Islam. Yelah, Islam tu sendiri sebuah kehidupan. Saya rasa tenang sekarang”

Ni antara petikan-petikan drama yang saya tonton semalam; drama sempena Maulidur Rasul. Bukanlah ingat setiap dialog tu, tapi sebab sambil tengok sambil tweet. Hehe. Bagi saya, mendalam mesej yang ingin disampaikan.

Ada harga yang perlu dibayar untuk sebuah hidayah.
Ada usaha yang perlu tercurah.
Ada langkah yang perlu diturutkan untuk berubah.
Ada bekalan yang perlu dikutip sepanjang jalan untuk kekal istiqamah.

Siapa yang tak sempat tengok semalam, boleh klik link ni : Runtuhnya Sebuah Dosa

Bestnya perasaan saat mula-mula disapa Allah untuk kembali pada Dia!

Wahai orang-orang beriman! Penuhilah seruan Allah dan Rasul, apabila dia menyeru kepada sesuatu yang memberi kehidupan kepadamu” (Al-Anfaal : 24)

Watak Manissa mungkin sebuah watak yang pada awalnya tidak menyahut seruan tu.

Shahdan watak yang menyesal sebab tak pernah sahut seruan tersebut sepanjang hayatnya.

Can’t deny, TV boleh jadi satu medium yang baik untuk mendekati masyarakat since zaman sekarang ni semua orang teramat mencintai hiburan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s