Progressing

Alhamdulillah ‘ala kulli haal, semalam 2nd appointment dengan doktor selepas 9minggu pasca pembedahan.. Buat X-ray untuk assess current bone condition, doktor tersenyum lebar, “I am happy and satisfied with your progress up to this 9th week”

Sekarang dah boleh jalan- jalan tanpa tongkat dan wheelchair dalam rumah, tapi bila di luar masih guna satu crutch je (before, it was a pair of crutches) sebab kestabilan masa berdiri tu masih kurang.

Setelah sebulan cuma duduk atas kerusi roda dan pergerakan yang limited, progression ini sangat-sangat menggembirakan. Alhamdulillah. Sepatutnya by 6weeks dah boleh dibenarkan berjalan dan buat fisioterapi, tapi disebabkan pembedahan untuk kaki kiri yang lalu agak kompleks dan rumit, so the healing process is longer than usual too.

Bersabar, bersabar. Hehe. No wonder lah there is a saying “Patience is how you behave while waiting“. So, it is about attitude. Bagaimana kita bersikap dalam menjalani takdir Tuhan. Jujur mengaku, saya memang tersangat kurang sabar dalam menunggu. Tak suka sangat tunggu apa-apa pun. Huhu. Rupa-rupanya itu salah satu tarbiyah yang Allah nak bagi kali ni. Fuh dah sembilan minggu immobile kat rumah, bulatan gembira pun kat rumah je, sapa yang tahan beb berlegar-legar dalam rumah terkurung tak melihat dunia.. ok, over. -_-‘ Tapi sekarang dah boleh jalan-jalan kat Jusco teman ibu shopping, pergi MPH beli buku guna baucar 1 Malaysia tu, dah boleh join usrah kat kedai makan (hehe), dah boleh dating ngan akhawat kat restoran.. Alhamdulillah.

Agak segan sebenarnya walking in the public area pakai tongkat, itu ternyata merudumkan confidence level.. huhuhu. Tapi haritu, masa jalan beriringan dengan ibu beserta bisikan-bisikan tak best dalam hati sebab kena pakai tongkat jalan-jalan kat mall, tiba-tiba ada sorang gadis cina lalu kat sebelah saya, yes betul- betul sebelah saya. Dan dia pun pakai a pair of crutches juga, dengan hanya satu kaki! Subhanallah wa astaghfirullah, tazkirah direct daripada Allah.. Jangan nak bersungut merungut apa pun. *Baikkk! Isbir, Isbir!* So siapa-siapa yang duduk around Melaka nak dating sembang-sembang, sharing-sharing, keluar-keluar (akhawat only), jomla..  Fahamilah perasaan duduk sorang-sorang kat rumah 5 days a week every 7am to 4pm. huhu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s