keyakinan itu.

banyak point yang mengesankan saya dalam talk prof tariq ramadhan di UIA gombak, malam tadi. “In the footsteps of the Prophet : How Muslims should contribute to the world”

 

ada empat kualiti yang Allah tarbiyah rasulullah dalam hidup baginda, yang mengubah diri baginda dan cara pandang terhadap kehidupan. kualiti yang sangat penting, yang kurang dalam jiwa umat hari ini. cuma nak sentuh satu kualiti, tentang keyakinan (confidence).

 

kualiti keyakinan yang dimaksudkan bukannya tahap keyakinan kita terhadap diri kita, tetapi kita yakin bahawa “la hawla wala quwwata illa billah”; yakni tiada daya dan tiada kekuatan melainkan dengan Allah.

 

tentang kebergantungan terhadap Maha Perkasanya Allah.

tentang konsep sebenar kalimah “tawakkal ‘ala Allah.”

bahawa kita ni memang tak capable nak buat apa-apa pun tanpa pertolongan Dia.

 

kadang-kadang muncul rasa takut, gelabah, cuak.. bila nak buat sesuatu.

cuak nak masuk exam, cuak bila nak present, ragu-ragu nak buat dakwah sebab rasa diri serba kurang, takut nak masuk dewan bedah (heh!) .. terasa semuanya seperti membebankan!

 

kita ni memang lemah pun.. maka wajar je untuk muncul perasaan-perasaan tu semua. mungkin waktu itu kerana kurangnya kebergantungan hati kepada Allah, tetapi lebih kepada diri sendiri, kepada usaha sendiri.

 

prof tariq ambil contoh masa wahyu diturunkan, 3 kali jibril suruh rasulullah baca..

“iqra’!”

“tak, aku tak tahu baca..” kata Rasulullah. baginda tak yakin nak baca, sebab baginda buta huruf (‘ummi).. kali keduanya, pun Rasulullah tak mampu baca..

 

bayangkan bila kita memang tak tahu membaca, tapi disuruh membaca seperenggan cerita – masa ujian lisan, berdua je dengan cikgu. mestilah kita down, tergagap, terkelu.. last-last kita akan cakap kat cikgu, “cikgu, saya tak tahu baca sebenarnya!” sobs sobs.

 

kemudian, bila jibril kata, “iqra’ bismi robbika…” bacalah dengan nama Tuhanmu ….

 

seolah-olahnya Allah nak sampaikan..

 

ini kata-kata prof tariq;

“even if you can’t read on your own, with Me, you can”..

“even if you can’t change the world on your own, with Me, you can”

sangat tersentuh bila Prof Tariq Ramadhan huraikan point yang ini. :’)

 

bila rasa ragu-ragu, rasa tak mampu.. kembalikanlah kebergantungan hati kepada Allah. sebab, selama-lamanya kita rapuh dan lemah tanpa pertolongan dan bantuan daripada Dia. semoga hati tak sombong untuk terus sering berharap padaNya.

 

tolehlah ke belakang, pada masa-masa lalu… betapa banyaknya pertolongan yang telah Allah berikan kepada kita.

 

la hawla wala quwwata illa billah, ya rabbi!

 

perkongsian sederhana,

22:09

melaka

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s