Hidup

Sekarang tengah posting Surgery. Suka sangat posting surgery sebab ada Dr Rashmi Patel yang sangat passionate and bersemangat tu. Dr Rashmi suka involvekan students untuk assist/observe surgical procedures,discussions, selalu nak students dapat yang terbaik; especially perkara-perkara yang berkaitan management di hospital kami. Jumaat lepas pertama kali dapat tengok live laparoscopic cholecystectomy surgery. Laparoscopic surgery ni maksudnya pembedahan tu bukan yang belah-belah abdomen yang macam selalu kita ketahui tu,tapi teknik moden in which surgeon akan tebuk beberapa bahagian kat bahagian abdomen..perut lah usually. Masukkan surgical instruments khas through tebukan-tebukan tu, beserta kamera yang akan diconnectkan ke monitor. Jadi surgeon akan conduct surgery melalui imej dalam abdomen yang terpapar pada skrin monitor tersebut.

Masa kamera mula-mula dimasukkan ke dalam abdomen, Dr Rashmi pun bawak students ‘jalan-jalan’ sekejap dalam badan. Kitorang pun tengok lah kat skrin tu.. Subhanallah, cantik sangat pemandangan dalam badan. Ada salur darah(vessels) dan nampak darah yang sedang mengalir dalamnya, halus sangat salur darah-salur darah tu. Banyak salur darah, berselirat. Dinding abdomen (abdominal wall)pula pinkish yang sangat cantik keseluruhannya. Subhanallah.. Jantung tak nampak, sebab kedudukannya pada mediastinum, bukan abdomen. Nampak living liver.. hati yang hidup. Yang sedang berfungsi. Hati.. organ yang menjadi pusat metabolism tubuh secara perubatannya.

Spontan saya terkenangkan masa first year dulu, saya pernah pegang liver cadaver(mayat). Liver yang dah mati, yang dah tak berfungsi, yang dah hitam, yang busuk,yang berat.. Begitulah juga agaknya ya perbandingan qalbun yang hidup dengan qalbun yang mati. Perbandingan yang sangat ketara dan ‘nampak’.

(Qalbun) Hati yang hidup, pasti berfungsi dan menggerakkan seluruh anggota yang lainnya. Hati yang hidup, pasti mampu menyingkirkan ‘bahan-bahan’ yang tak perlu, yang toksik kepada tubuh. Sebab kalau tak disingkirkan, akan memudaratkan seluruh tubuh dan menyebabkan penyakit-penyakit sistemik yang pelbagai. Hati yang hidup…

Bila hati mati.. jasad berdiri menunaikan solat dan berusaha khusyuk, membaca al-Quran dan berusaha menumpukan perhatian, akan tetapi ketika meraba-raba hati,  hati tetap tuli dan tidak khusyuk, walaupun memahami apa yang dibaca. Akal fikiran cerdas berfikir, bekerja, hidup dan menunjukkan kewujudannya.. tetapi ketika ingin menghayati semua itu pada hati, sama sekali tidak menjumpainya. Lantas, seluruh  kehidupan pun tak terpengaruhi.  Sibuk menasihati orang lain,’begitu.. begini..’ tapi hati sendiri tak terkesan pun. Hati yang mati, tersenyum kala mendengar berita gembira; juga mengerutkan dahi saat menerima berita duka. Tapi kegembiraan dan kesedihan itu hanyalah reaksi semula jadi semata, sedangkan hati tetap diam tak bergoncang.. Astaghfirullahal’adzim..astaghfirullahal’adzim..Takut sangat, jasad sibuk ke sana ke mari, tapi tidak menurutsertakan hati. Lagi takut kalau sekadar bergerak ‘ikut arus’ atau go with the flow je setiap hari..

Beberapa hari sebelumnya, murabbiah kami membacakan kepada kami surat seorang rijal tanpa hati kepada Imam Assyahid Hassan Al-Banna dalam usrah. Subhanallah..cantik kan susunan Allah tu. Kemudian dapat pula tengok laparoscopic cholecystectomy dua hari selepasnya. Salah satu jawapan ISHAB yang mengesani saya,”Saudaraku, hati ada di tangan Allah. Dia mengubahnya sesuai dengan kehendakNya. Oleh kerana itu, bersungguh-sungguhlah dalam berdoa, agar Dia memberikan kehidupan kepada hatimu, membuka dadamu dengan iman & melimpahkan keyakinan kepadamu sebagai anugerah serta nikmat dariNya. Berdoalah di waktu-waktu mustajab & waktu sahur kerana doa pada watu sahur adalah ibarat anak panah yang meluncur tidak terhenti sehingga sampai ke Arasy”

Berdoalah..berdoalah..semoga kita ini tergolong dalam orang-orang yang hidup hatinya. Yang selalu terhubung dengan langit.. Yang bergerak dan menggerakkan.. Sedangkan alam yang kering tandus pun, Allah datangkan hujan dan menghidupkannya semula.. apatah hati kecil kita yang berada di dalam dada..

“Dialah yang meniupkan angin sebagai pembawa khabar gembira, mendahului kedatangan rahmatNya (hujan), sehingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halau kesuatu daerah yang tandus, lalu Kami turunkan hujan di daerah itu. Kemudian Kami tumbuhkan dengan hujan itu pelbagai buah-buahan. Seperti itulah Kami membangkitkan orang yang telah mati, mudah-mudahan kamu mengambil pelajaran.” – Al-A’raf ; 57
Tak mahu jadi robot, yang menjalani hidup.. tanpa ruh dan hati.Teringat status FB seorang ukhti,”jika hidup terasa beban, bangunkan jiwa. Cari kembali keindahan di hati. Semoga ujian-ujian kecil tak menekan emosi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s